Szkoła Podstawowa nr 15
im. Polskich Olimpijczyków w Koninie
-
Start
Innowacje pedagogiczne w SP 15
Wykaz innowacji pedagogicznych realizowanych w Szkole Podstawowej nr 15 w roku szkolnym 2019/2020
Umiem się uczyć
Informacje o programieŻeglarska Piętnastka
Program
Zdjęcia pochodzą z zajęć realizowanych w roku szkolnym 2015/2016.
Koło Młodego Erudyty
Informacja o programieRosnę i rozwijam się, czyli o eksperymentowaniu w edukacji wczesnoszkolnej - prezentacja
Rosnę i rozwijam się - prezentacja
Klasa 3A i Rondelkolandia czyli Akademia Kulinarna
W roku szkolnym 2015/16 realizowałam w naszej szkole innowację pedagogiczno - metodyczną "Rondelkolandia czyli akademia kulinarna" w formie nieobowiązkowych zajęć pozalekcyjnych dwa razy w miesiącu w bloku dwugodzinnym w ramach zajęć z Karty Nauczyciela.
Głównym celem programu innowacji było rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów poprzez naukę przyrządzania prostych posiłków oraz eksperymentowanie w kuchni, wdrażanie nawyku zdrowego odżywiania się jako forma przeciwdziałania otyłości, oraz pożyteczne zagospodarownie wolnego czasu uczniów.
Zajęcia miały charakter praktyczno - teoretyczny, bo w wesołej, swobodnej atmosferze realizowane były zagadnienia dotyczące racjonalnego żywienia, odpowiedniej diety, planowania i przyrządzania różnych potraw według przepisu kulinarnego, estetycznego podawania posiłków, bezpiecznego i higienicznego przyrządzania potraw.
Zgodnie z comiesięcznym planem uczniowie przyrządzili na zajęciach: koktajl owocowo-mleczny, szaszłyki owocowe i warzywne na przyjęcie urodzinowe, podpłomyki z pieca z twarożkiem lub dżemem owocowym, grzanki i dietetyczną pizzę z pieca naszej szkolnej kuchni, zdrowe smarowidła do pieczywa z jaj, twarogu i ryb na kanapki na drugie śniadanie. Przygotowali ordery z wafli w formie "Krakowskiego przekładańca" dla babć i dziadków, "Bagietkowy pociąg" na wesołe śniadanie lub kolację, zdrowy deser dla mamy i taty z twarożku, galaretek i owoców sezonowych. Przyrządzili też sałatkę z wiosennych warzyw i sera typu feta lub mozzarella, którą degustowali rodzice na zebraniu klasowym. Uczniowie przygptowali do każdej sałatki etykietkę, ustawili je w salaterkach w formie bufetu, a rodzice na zebraniu degustowali podziwiając zdolności kulinarne całej klasy. Odbyła się również prezentacja najciekawszego rodzinnego przepisu z jajem wielkanocnym i jego wykonanie. Zwieńczeniem zajęć była sałatka owocowa podana w arbuzie.
Uczniowie dekorowali posiłki, uczyli się dobrych manier przy stole oraz zasad eleganckiego stołu na różne okazje. Podsumowaniem pracy na zajęciach było zespołowe wykonanie piramidy żywieniowej z zasadami racjonalnego odżywiania oraz spotkanie z dietetykiem i wspólne oglądanie prezentacji pt. "Jedz owoce i warzywa" z kolegami z pierwszej klasy. Czy było zdrowo, smacznie i rodzinnie na naszych zajęciach? Zobaczcie sami!
Wychowawczyni Klasy 3a.
Mówią paluszki
ProgramTaniec to ruch, a ruch to życie
ProgramRondelkolandia czyli Akademia Kulinarna
ProgramRytm, ruch, słowo, dźwięk - z logorytmiką rozwijam się!
ProgramMatematyka z wykorzystaniem tablicy interaktywnej - zadania praktyczne
ProgramBieg po szczęście
ProgramRosnę i rozwijam się, czyli o eksperymentowaniu w edukacji wczesnoszkolnej
ProgramPegazem przez sztukę.
ProgramW przyjaźni z sobą i innymi.
ProgramCopyright © SP 15, Designed by Krzysztof Krakowski